Lasagne

22.06.2012 12:30

Lasagne (tal. lasagne al forno) sú vaječné cestoviny nakrájané na veľké štvorce alebo obdĺžniky, tzv. lasagne, tie sa varia a prekladajú paradajkovou omáčkou, následne sa pečú v zapekacej misy, ideálne keramickej. Je to typické jedlo talianskej kuchyne, najmä v regióne Reggio Emilia. Ale robia ich po celej krajine a napokon po celom svete.

Ich pôvod nachádzame v antickom Ríme. Už vtedy bol známy pokrm s podobným spôsobom prípravy ako majú dnešné lasagne, volalo sa lasana alebo lasanum a ich proces prípravy je popísaný v knihe Umenie varenia od Apicia.

Dokonca to bolo obľúbené jedlo Cicera, keďže bolo mäkké, mohol ho jesť bez problémov jesť aj vo svojom pokročilom veku.

Rimania rezali cestovinu na veľmi široké prúžky a zapekali ich so zeleninou a syrom. Anonym v roku 1300 po prvý krát popísal vytvorenie vrstiev cestovín, ktoré mali byť plnené syrom a spisovateľ Francesco Zambrini v roku 1863 v Bologni, priniesol recept v Kuchárke storočia XIV (Il libro della cucina del sec. XIV). Paolo Monelli v roku 1935 uvádza recept na lasagne vo svojej knihe Ghittone errante.

Variácií tohto jedla v jednotlivých receptoch je nekonečné množstvo. Líšia sa región od regiónu a krajina od krajiny. Môžete si ich dať s paradajkovou omáčkou, s omáčkou bolognese, špenátové, alebo s mozzarellou namiesto parmezánu - tento spôsob je novým čoraz populárnejším trendom.

 

 

Môj Rím 2012

—————

Späť