Mesto na rieke Tiber: Rím plný pamiatok

07.05.2012 12:45

Taliansko je krajina, ktorá Vás uchváti. Príroda, kultúra a v neposlednom rade nátura samotných Talianov je strhujúca. Taliani nič nerobia napoly - varia, jedia, rozprávajú a žijú jednoducho na 110%. Je to tak už od nepamäti a preto teraz celý svet obdivuje diela, ktoré nikde inde nenájdete.

Keď našinec zavíta na Apeninský polostrov, nevie sa dojesť pizzy a „pasty“, vynadívať sa na Fontánu di Trevi, Panteón, alebo Baziliku svätého Petra vo Vatikáne. Via Appia, Forum Romanum či Koloseum je jednoducho stavba architektúrou tak vzdialená slovenskej, že je až nepochopiteľné, že boli postavené v priebehu 1. storočia pred naším letopočtom.

Pre mňa je Taliansko niečo viac, ako kúpanie sa v letovisku na jeho severe. Stredisko kultúry a vzdelania, Rím, všetci považujú za „večné mesto“. Samozrejme, veď existuje už asi 2800 rokov. Staroveký Rím môžeme obdivovať už len v jeho ruinách, na ktoré natrafíte doslova na každom kroku. Nezáleží na tom, či sa motáte okolo Circo Massimo, Baziliky Santa Maria in Aracoeli na vrchole najvyššieho zo siedmych pahorkov, na ktorých bolo postavené toto staroveké mesto – Kapitolu - alebo pod ním - popri Trajánovom fóre. Všade dýcha história, každý kameň niečo znamenal a teraz znemená ešte viac.

Obdobie baroka a slávni umelci ako Gian Lorenzo Bernini a Francesco Borromini, zanechali v Ríme nezameniteľné stavby, sochy a maľby, ktoré môžete (dokonca naraz) obdivovať na Piazza Navona. Fontána Štyroch riek a kostol Sant´Angese in Agone sú predstaviteľmi vrcholného baroka a práve tu sa mala prejaviť rivalita týchto dvoch architektov. Vzťah BerninihoBorrominiho je totiž opradený množstvom legiend, no niektoré z nich sa dajú ľahko vyvrátiť.

Nespočetné množstvo pamiatok robí z Ríma centrum turistického záujmu. Taliansko je domovom najväčšieho počtu Svetových pamiatok UNESCO a je piatou najnavštevovanejšou krajinou sveta. Najviac z týchto pamiatok je koncentrovaných priamo v Ríme, dokonca je ich tu najviac na svete, práve preto mesto navštívi denne asi 33.000 turistov, z toho 97% sa pohybuje po jeho historickom centre. Rok 2011 bol rekordným rokom pre cestovný ruch. Bolo tu zaznamenaných celkovo 11.405.160 príchodov do mesta a 28.528.545 turistov. Príjmy z cestovného ruchu tvoria asi 12% národného HDP. V rokoch 2016 až 2020 sa predpokladá až dvojnásobný nárast kultúry chtivých turistov.

Prepravovať sa po Ríme, môže spočiatku vyzerať náročne. Rím má najväčšiu cestnú sieť v Európe – asi 6000 km ciest. Musím ale povedať, že prepracovaná sieť dopravy zaručí, že sa všade pomerne jednoducho dostanete. Hlavné pamiatky, ako Koloseum alebo Vatikán, sú dostupné metrom. Historické centrum je napriek tomu, že tu na každom rohu stoja autobusy, najlepšie si prejsť po vlastných. Nezabudnite si mapu, ktorú Vám každý šikovný domáci v mieste Vášho ubytovania daruje. S ňou je len malá pravdepodobnosť, že sa nadobro stratíte.

Darmo však budem písať, aký je Rím nádherný. Treba ho jednoducho vidieť a zažiť! Preto sa nechajte inšpirovať a choďte. A nie raz, ani dva. Rím a jeho pamiatky sa neustále menia. Rekonštrukcie sú na dennom poriadku, takže čo ste prvý krát nevideli, lebo sa to skrývalo za stavbárskym lešením a plachtou, nabudúce žiari krásou.

 

© Môj Rím, 2012

—————

Späť